Isoisä annostelee pellettejä pikkutytön katsellessa.

Polttopuista bioenergian edelläkävijäksi

Vapon tarina alkoi tammikuussa 1940 polttopuista. Tuolloin Valtioneuvosto keskitti valtion laitosten polttopuiden ja puutavaran hankinnat Vapon edeltäjälle, Rautatiehallituksen Puutavaratoimistolle. Vuonna 1945 nimi muuttui Valtion Polttoainetoimistoksi ja käyttöön otettiin Vapo-lyhenne, joka virallistettiin 60-luvulla.

Turvetuotannon ensiaskeleet Vapo otti 40-luvun puolivälissä, jolloin se välitti valtion haltuun tulleita polttoturve-eriä kulutukseen. Varsinaisen turvetuotannon Vapo käynnisti 70-luvulla. 1980-luvulla käynnistyi lämpöliiketoiminta ja seuraavan vuosikymmenen alussa ympäristöliiketoiminta.

Nykyisin olemme Suomessa, Ruotsissa ja Virossa toimiva monialakonserni. Keskitymme toiminnassamme kasvattamiseen ja kierrättämiseen, kiinteiden polttoaineiden, lämmön, sähkön ja höyryn tuotantoon sekä erilaisten energiaratkaisujen tarjontaan. Lisäksi kehitämme turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista uusia tuotteita.

Työllistämme noin 700 henkilöä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Konsernimme toiminnallinen organisaatio muuttui 1.5.2018. Konsernimme emoyhtiönä toimii Vapo Oy, kuten aikaisemminkin, mutta konsernin toimintaa ohjataan aikaisempien maayhtiöiden sijaan divisioonittain. Rakenneuudistuksella ei ollut vaikutusta yhtiön juridisiin rakenteisiin.

"Yhtiömme tarina nousee pohjoisten kansojen tiiviistä suhteesta luontoon ja sen tarjoamiin raaka-aineisiin."