Röyhynsuon kosteikko

Röyhynsuo - Janakkala

Vapo rakennutti Janakkalan Röyhynsuolle lintutornin syksyllä 2015. Lintutorni sijaitsee 15 hehtaarin kosteikon reunalla. Kosteikko on suunniteltu yhteistyössä usean asiantuntijatahon kanssa.
Kolmatta vuotta jatkuneen seurannan aikana alueella on havaittu yli 120 eri lintulajia. Vesilinnuista alueella pesivät mm. laulujoutsen, sinisorsa, tavi ja nokikana sekä kahlaajalinnuista kurki, pikkutylli, töyhtöhyyppä ja kuovi. Erikoisuus on alueella pesivä, noin 500 parin suuruinen naurulokkiyhdyskunta. Vuonna 2016 uusina lajeina on havaittu meriharakka, punakuiri ja huippuharvinainen ruusulokki, joka oli vasta yhdeksäs havainto lajista Suomessa. Alueen laskennoista vastaa Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys.

Video Röyhynsuon lintukosteikon valmistelusta
Video Röyhynsuosta linnunsilmin syksyllä 2015
Kuvia Röyhynsuon kosteikosta keväällä 2016

Osoite

Röyhynsuontie, Janakkala

Ajo-ohje

Torni sijaitsee noin neljä kilometriä Helsinki-Tampere-moottoritiestä. Nouse moottoritieltä liittymästä nro 21 Tervakoski/Ryttylä. Helsingistä matkaa liittymään on noin 80 km ja Tampereelta noin 100 km. Aja Ryttylän suuntaan Leppäkoskentietä. Lintutornille ajetaan Röyhynsuontietä, joka kääntyy Leppäkoskentieltä. Moottoritieltä tullessa tie kääntyy vasemmalle, musta viitta Röyhynsuo. Tiellä on puomi, jonka ollessa kiinni kävelymatkaa tornille kertyy noin 1,3 km.

Huomioithan, että tornille johtava tie kulkee turvetuotantoalueen läpi. Tuotantokaudella on kiinnitettävä huomiota työkoneisiin sekä käytettävä keltaista heijastinliiviä turvallisuuden vuoksi.

Yhteystiedot

Ari Laukkanen, hankesuunnittelija, ari.laukkanen (at) vapo.fi, p. 020 790 6521

Röyhynsuon lintutorni

Röyhynsuon lintutorni