Vesa Tempakka

Vesa Tempakka, CEO, Vapo Oy

Mittaamattomat biomassavarat

Maanantaina 27. toukokuuta 2019 | Vesa Tempakka

Meillä on Suomessa kolme tavattoman arvokasta asiaa: meillä on paljon puhdasta vettä, paljon metsää ja mittaamattoman paljon suobiomassaa. Tunnemme järviemme tilan sekä puhtaan veden arvon ja voimme jopa laskea mitä kaikkea rahallista ja aineetonta hyötyä vesitöistämme on suoraan suomalaisille itselleen ja matkailun kautta monille muillekin.

Metsämme on inventoitu moneen kertaan. Tiedämme erittäin hyvin, kuinka paljon metsissämme on puuta ja kuinka paljon metsämme vuosittain kasvavat. Mielipide-eroja voi toki löytyä siitä, mikä on sopiva määrä metsien vuotuisissa hakkuissa, mutta puubiomassan hyödyntämisessä olemme kiistatta maailman huippua. Hirsiä ja muuta rakennuspuutavaraa on metsistämme jalostettu niin kauan kuin täällä on ollut asukkaitakin. Piispa Gezeliuksen ensimmäinen paperikone rakennettiin Tammisaareen 1667 ja sata vuotta myöhemmin käynnistyi ensimmäinen kaupallinen paperikone Turun lähellä Järvenojassa. Puu- ja paperiteollisuus pitää edelleen Suomen taloutta pystyssä ja lisäksi kehittää ja investoi aivan merkittäviä summia uusiin biotuotteisiin. Puubiomassa yleistyy varmasti 10 vuoden aikana niin vaatteiden raaka-aineena kuin erilaisten muovien korvaajana.

Entä suobiomassa. Sen me tiedämme, että biomassaa on soissamme ehkä kuutioissa vähemmän kuin järvissä vettä, mutta valtavasti enemmän kuin puubiomassaa. Siitä mihin kaikkeen tuota suobiomassaa voidaan käyttää, tiedämme hävettävän vähän. Tiedämme sen ominaisuudet polttoaineena, sekä tunnemme aika hyvin turpeen ominaisuudet kasvualustana tai eläinkuivikkeena. Suobiomassan nykykäyttö on verrattavissa puun jalostamiseen selluloosaksi. Mielestäni myös suobiomassaa pitää jalostaa paljon pidemmälle, sillä soissa on potentiaalia vaikka mihin.

Olemme Vapossa tutkineet asiaa pintaraapaisun verran. Tuo raapaisu on tuonut pintaan lupaavia mahdollisuuksia siitä, että suobiomassassa olevia molekyylejä ja erilaisia yhdisteitä voidaan todennäköisesti hyödyntää elintarviketeollisuudessa, ravinteina ja lannoitteina, suojaavina vahoina, kuituina, sekä erilaisina kasvustimulantteina. Aktiivihiilen valmistus on vain yksi pieni esimerkki siitä, millaisen mittaamattoman arvokkaan varannon kanssa olemme tekemisissä. Mitä kaikkea muuta arvokasta humuspitoiset suobiomassat ja suovedet sisältävätkään?

Vapo tutkii asiaa luonnostaan, mutta Vapon ja muitten alan toimijoitten resurssit ovat rajalliset. Aivan uuden asian tutkiminen vie helposti vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Ajan lisäksi tarvitaan rahoitusta, yliopistojen yritysten välistä yhteistyötä ja tietenkin alan parhaat tutkijat toteuttamaan tutkimuksia ja viemään startuppeja eteenpäin. Tässä on tilaus julkisrahoitteiselle, eräänlaiselle METLAN sisarlaitokselle, joka keskittyy tutkimaan suobiomassan hyödyntämistä.

Kun puhutaan Suomessa olevan suobiomassan hyödyntämisestä meidän ei tarvitse puhua prosenteista ja pelätä soiden loppumista. Jo muutama promille suobiomassasta riittää mittaviin hankeisiin. Ja joka tapauksessa suobiomassan määrä lisääntyy vuosittain.

Suomalaisen energian päivä meni jo – valitettavasti

Perjantaina 26. huhtikuuta 2019 | Vesa Tempakka

Nykyään vietetään erilaisia teemapäiviä. Kollegani ihmetteli, miksei kukaan puhu suomalaisen energian päivästä muistuttamaan alhaisesta energiaomavaraisuudestamme.

Lue lisää

Kolme pointtia hiilikeskusteluun

Perjantaina 22. maaliskuuta 2019 | Vesa Tempakka

Löysin yhdestä vaalikoneesta kysymyksen, jossa kansanedustajaehdokkailta kysyttiin, pitäisikö turvetuotanto lopettaa Suomessa seuraavalla parlamenttikaudella. Selasin vastauksia ja yllätyin; monet kokeneetkin kansanedustajat vastasivat kysymykseen vain energiaturpeen näkökulmasta.

Monelle saattaa olla uutinen, että edustamani yrityksen eli Vapon liikevaihdosta tällä hetkellä noin viidennes on energiaturvetta. Kasvualustaliiketoiminta ja turvepohjaiset eläinkuivikkeet ovat jo nyt isompi osa liikevaihtoamme kuin energiaturve. Panostamme erittäin paljon turpeen uusiin käyttömuotoihin. Kieltämällä kategorisesti turpeen, tulee vahingossa kieltäneeksi lähiruuan kasvattamisessa tärkeät vettä säästävät kasvualustat, eläinten terveydelle hyväksi todetut kuivikkeet ja tulevaisuuden toimialat kuten turpeesta jalostettavat aktiivihiilisuodattimet, homehtumattomat kuitutuotteet ja eristyslevyt sekä turpeesta uutettavat vahat ja humushapot.

Lue lisää

Kurkistus energiafaktojen ihmeelliseen maailmaan

Perjantaina 22. helmikuuta 2019 | Vesa Tempakka

Luettuani Hans Roslingin kirjan Faktojen maailma, tuli mieleeni, että faktapohjaisesta lähestymistavasta voisi olla hyötyä myös energia-alan ilmastokeskustelussa nyt vaaleja lähestyttäessä. Tässä muutamia alaan liittyviä faktoja:

Lue lisää

Lautta palaa – hypätäänkö vai sammutetaanko?

Perjantaina 25. tammikuuta 2019 | Vesa Tempakka

Toimialasta riippumatta myymättömän hävikin minimointi on järkevintä ja kestävintä toiminnan tehokuuden edistämistä. Tämä on helppo ymmärtää elintarviketeollisuuden esimerkin kautta. Pilaantuviin tuotteisiin liitetään viimeinen myyntipäivä, mitä ei pidä sotkea viimeiseen käyttöpäivään. Viimeistä myyntipäivää seuraavana päivänä oikein kylmäketjussa pidetty jugurtti on täysin kuranttia tavaraa.

Lue lisää

Tähtäimessä satojen miljoonien uusi liikevaihto

Torstaina 20. joulukuuta 2018 | Vesa Tempakka

Vapo mielletään edelleen energiayhtiöksi ja aivan liian usein pelkäksi energiaturveyhtiöksi. Tämä kertoo ainakin sen, että meillä on vielä paljon tekemätöntä työtä uuden strategiamme ja sen tavoitteiden viestinnässä. Olkoon tämä ensimmäinen blogini avaus tällä polulla. Jos sinulle tulee Vaposta ensimmäiseksi mieleen ongelmat, pyydän sinua lukemaan eteenpäin. Sillä lähivuosien tavoitteemme on tarjota ratkaisuja.

Lue lisää